Drukuj
Odsłony: 1073
Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

DSC07955

 

WIETNAMSKI

GULASZ WOŁOWY BO KHO (dla 4 osób)

 

 

 

   Gulasz BO KHO przygotowujemy przy użyciu kostek BO KHO firmy "Bao Qong" które można zamówić w wielu sklepach internetowych z produktami kuchni azjatyckich

np. tu: https://sushi-sklep.pl/kostki-bulionowe-wietnamskie-bo-kho-75g

Kostki BO KHO mają bardzo intensywny, m.in. słodko-słony smak i idealnie nadają się do wołowiny nadając jej niepowtarzalny i wyjątkowy smak.

 

 BoKho 36

Składniki:

BoKho 3

 

- 500g wołowiny (na gulasz)
- 2-3 duże marchewki, pociętej w 2-3cm kawałki
- 2 łyżki oleju do smażenia
- czosnek,
- ziele angielskie, liść laurowy, sól
- 1/2 opakowania gulaszu wołowego Bo Kho w kostce (2-3 kostki na 1/2kg mięsa)

 

BoKho 5

- opcjonalnie: 200g makaronu ryżowego tasiemki jeżeli chcesz gulasz z makaronem. Można pominąć ten składnik i zrobić sam gulasz, bez makaronu.

 

Przygotowanie:


- Mięso wołowe tniemy w kostkę 3x3cm. Dodajemy liść, ziele i czosnek.

BoKho 21
- 2 Kostki gulaszu wołowego Bo Kho rozpuszczamy w 120ml wody.

 

BoKho 12

BoKho 16

BoKho 18

Zalewamy i mieszamy z wołowiną, odstawiamy na min. 30 minut.

 

BoKho 20

 

- W dużym rondlu lub garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy wołowinę z marynatą  Przesmażamy na oleju mieszając od czasu do czasu aż mięso zmieni kolor (ok. 5 min).

 

- Dodajemy połowę przygotowanej marchwii która ostatecznie mocno się rozgotuje. (Pozostałą część dodajemy po 1 godzinie gotowania tak aby była twardsza od pierwszej partii po ugotowaniu.)

- Dolewamy wodę lekko ponad poziom składników (ok. 2 szklanek) i gotujemy aż mięso będzie miękkie (przy wołowinie na gulasz i prędze trwa to ok. 2 godzin) uzupełniając wodę. Pamiętamy o dodaniu drugiej parti marchwii po godzinie gotowania.

- Po ok 2 godzinach, jeżeli mięso jest miękkie, kosztujemy potrawę i wygotowujemy lub dodajemy wodę - tak aby intensywność smaku sosu dostosować do naszych preferencji. Jeśli jest zbyt "mocny" dolewamy wodę a jeśli zbyt wodnisty - redukujemy/wygotowujemy wodę. Należy pamiętać że gulasz BO KHO powinien mieć dość "mocny" smak, orginalnie jest bardzo esencjonalny w smaku więc nie powinien być "rozwodniony".

 

 

Alternatywnie:
- makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i moczymy 30-40 minut aż będzie w sam raz. Osączamy na sitku.

 

- Kiedy gulasz jest gotowy, wkładamy do miseczki porcję makaronu i na to nakładamy porcję gulaszu. Gotowe!