Czebureki (чебуреки)
z sosem czosnkowym
Czeburek (rus./ukr. чебурек , krym. çüberek, tur. çiğ börek, mong. хуушуур, azerb. ət qutabı, kirg. чийки бөрөк) — duży pieróg z przaśnego ciasta (z mąki, wody i soli) z mięsnym nadzieniem. Tradycyjna potrawa wielu tureckich i mongolskich, kaukaskich ludów. Danie jest także popularne w części Rosji, Ukrainy i na Krymie wsród Tatarów. W ameryce południowej m.in w Brazyli podobne danie kryje się pod nazwą "Pastel" i jest to typowy brazylijski fast food skladajacy sie z cienkiego ciasta wypelnionego w srodku (miesem, kurczakiem, serem, krewetkami lub warzywami).
Czebureki to pierogi o charakterystycznym kształcie, z niekwaszonego ciasta, nadziewany mięsem mielonym (według nowoczesnej receptury) lub mięsem drobno krojonym (według tradycyjnej receptury) z przyprawami (niekiedy ostrymi), smażony w oleju roślinnym (według nowoczesnej receptury) lub tłuszczu zwierzęcym, zazwyczaj owczym (według tradycyjnej receptury). Czasami jako nadzienie używa się ser, ziemniaki, grzyby, kapustę, jajka ze szczypiorkiem i ryżem. Na Krymie są również popularne czebureki z pomidorami i serem.
Składniki:
ciasto:
4 szklanki mąki
320ml wody
1 jajo
2 łyżki masła
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki spirytusu lub wódki
farsz:
500g mięsa mielonego z łopatki lub karczku
2 duże cebule
2/3 szklanki wody do mięsa
sól i pieprz do smaku
pęczek kolendry ew. pietruszki
olej do smażenia
sos czosnkowy
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku, dość duże
kilka kropli soku z cytryny do smaku, cukier, sól, pieprz świeżo mielony.
Sposób przygotowania:
Ciasto: Wodę posolić, zagotować z masłem, wsypać pół szklanki mąki i wymieszać, żeby nie było grudek. Lekko ostudzić.
Dodać jajo, spirytus i dosypując pozostałą mąkę, wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, włożyć do lodówki na minimum godzinę.
Farsz: Cebulę bardzo drobno pokroić lub zetrzeć na grubej tarce można zmielić w mikserze. Kolendrę posiekać. Do mięsa dodać cebulę, zioła, 2/3 szklanki wody, wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku.
Z ciasta zrobić wałek, pokroić na 24 kawałki (wielkości piłeczki do tenisa stołowego), z każdego kawałka ciasta rozwałkować koło o grubości ok. 1-2mm.
Na połowę każdego koła wyłożyć nadzienie płaska warstwą,
dokładnie zlepić
brzegi dociskając widelcem.
Na patelni rozgrzać olej (2-3cm), wkładać czebureki, smażyć z obu stron na złoto.
Po usmażeniu na chwilę położyć na ręczniku papierowym aby odsączyć tłuszcz.
Podawać z czosnkowym sosem.
Tradycyjnie czebureki je się palcami wypijając ze środka sos (zwany rosołem) który powinien się tam znajdować.
Smacznego:)