Placki ziemniaczane Izy
Placki ziemniaczane to tradycyjna potrawa polskiej kuchni. Sam przepis nie jest niczym nowym ani odkrywczym. Zna go każda polska rodzina.
I każdy robi je na swój sposób - oto przepis Izy:
Składniki:
- ziemniaki ok 1 kg
- cebula
- 3-4 łyżki czubate mąki
- olej
- jajka
- koperek
- sól i pieprz
Obieramy ziemniaki i cebulę,
a następnie miksujemy je w blenderze.
Do powstałej masy dodajemy jajko,
mąkę (3-4 łyżki) oraz posiekany koperek, przyprawiamy do smaku
i wszystko mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
Łyżką nabieram porcje masy i nakładam na gorący tłuszcz.
Pieczemy z obydwu stron aż do uzyskania złocistego koloru.
Po zdjęciu z patelni nadmiar tłuszczu można odsączyć papierowym ręcznikiem kuchennym.
Smacznego!