Żurek (nie tylko) Wielkanocny
Zbliżają się święta Wielkanocne więc nadszedł czas na żurek! Żurek, obok pisanek, babki i białej kiełbasy, to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Jego obecność w świątecznym menu jest mocno związana z polską tradycją. Dawniej żurek był potrawą spożywaną praktycznie codziennie przez cały okres trwania Wielkiego Postu. Niestety znacznie różnił się od tego, jaki można spotkać na dzisiejszych stołach. Była to chudziutka zupa, która nie zawierała nawet grama mięsa, a do jej sporządzenia wystarczała żytnia mąka lub kawałek razowego chleba – produkty, których nie brakowało nawet w najbiedniejszych gospodarstwach. Nic dziwnego, że żurek w tamtych czasach, mając niezbyt wyrafinowany smak, stał się po jakimś czasie wręcz znienawidzoną potrawą. Na szczęście to już przeszłość!
Składniki:
- włoszczyzna
- cebula (1 duża)
- boczek wędzony ok. 20dkg
- kiełbasa biała (jedna na osobę)
- kiełbasa podwawelska
- Żurek Staropolski firmy „Global” w butelce 480 ml x 2 butelki
- czosnek
- kostka rosołowa (lub rosołowo - grzybowa)
- ziele angielskie
- liść laurowy
- grzyby suszone
- majeranek
- sól, pieprz
Do przygotowania zupy polecam najlepszy wg. mnie "Żurek Staropolski" firmy Global - na zdjęciu. Przetestowaliśmy mnóstwo różnych ale ten okazał się najlepszy ze wszystkich i gwarantuje kulinany sukces :)
Najlepszy! "Żurek Staropolski" firmy Global
lub w zastępstie najlepszego może być: "Żur Wiejski" w szklanej butelce, produkowany przez: "P.P.H Brzeziecki" z Kiełczygłów (aktualizacja 01.2019)
i ostatni sprawdzony przez nas to "Żur na zakwasie" firmy Luniak - baaardzo gęsty, po dodaniu tylko 1 butelki wyszedł bardzo gęsty, kwaśny i przepyszny żurek. Polecamy! (aktualizacja 11.07.2022r)
Przepis jest banalnie prosty.
Gotujemy wywar z boczkiem i włoszczyzną.
Następnie wybieramy włoszczyznę (marchew można zostawić).
Dodajemy kiełbasę białą, grzyby suszone, boczek wyciągamy, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do zupy.
Następnie wlewamy żurek z butelki
oraz dodajemy majeranek.
Kiełbasę podwawelską kroimy w plasterki,
podsmażamy na patelni i dodajemy do zupy.
Czosnek dodajemy na samym końcu (dodany wcześniej sprawi że zupa będze lekko gorzka) wyciskając go przez praskę.
Dosolić do smaku. Jeżeli wyjdzie za słony lub kwaśny można rozcieńczyć wodą i/lub dodać cukru/miodu.
Można podawać z jajkiem na twardo.
Smacznego!
Aktualizacja 20.01.2019
Ostatnio nie udało nam się kupić ulubionego żurku, podanego w przepisie i za namową sprzedawczyni kupiliśmy inny. To "Żur Wiejski" produkowany przez: "P.P.H Brzeziecki" z Kiełczygłów
Okazało się że jest równie doskonały, można go spokojnie użyć i dlatego polecam go z czystym sumieniem!
"Żur Wiejski" produkowany przez: "P.P.H Brzeziecki" z Kiełczygłów
Aktualizacja 11.07.2022r
I ostatni sprawdzony przez nas to "Żur na zakwasie" firmy Luniak - baaardzo gęsty, po dodaniu tylko 1 butelki wyszedł bardzo gęsty, kwaśny i przepyszny żurek. Polecamy!