Kuchnia

 

Zapraszam do naszej kuchni! 

 

Od czasu do czasu lubimy coś ugotować. Mam kilka swoich dań "specjalnych", które dopracowywałem przez długi czas i jestem z nich bardzo zadowolony. Niektóre są proste (czy wręcz nawet pospolite) inne trochę bardziej skomplikowane w przygotowaniu, czaso oraz pracochłonne.

Przepis na kilka z nich zaprezętuję poniżej i zachęcam do wypróbowania.

 

 Ryba z grzybami    zupa cebulowa   zupacebulowa1

 

 

 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

bułki4

 

Pszenne bułki Izy na mleku

 

 

 

Składniki:

- Mąka pszenna 550 g
- Drożdże świeże 20 g
- Masło 50 g
- Jajko + dodatkowe jajko do posmarowania bułek
- Mleko 300 ml
- Cukier łyżeczka
- Sól łyżeczka pełna

Dodatkowo do posypania bułek można użyć maku, słonecznika, pestek dyni itp.

 

bułki3

 

Przygotowanie:

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Tagiatelle z łososiem 17

 

Tagliatelle z łososiem

Przepis na 2 osoby

 

 

 

Składniki:

  • Makaron tagliatelle "Lubella Pełne Ziarno" (Gniazda wstążki tagliatelle) - 4 gniazda na 2 osoby
  • łosoś (filet) ok 300 gram,
  • cebula czerwona 2 szt.,
  • czosnek, ząbek lub w proszku,
  • sól
  • pieprz cytrynowy "Kamis"
  • papryka ostra lub chili (odrobinę do smaku)
  • olej Kujawski do smażenia
  • rukola lub pietruszka,

Ocena użytkowników: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active

 krewetki8

 

Krewetki smażone na maśle

 

z czosnkiem, pietruszką, papryczką chili i sokiem z cytryny.

 

 

 

Składniki:

- 200 g mrożonych krewetek
- 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
- papryka chilli w proszku (lub świeża)
- masło do smażenia
- natki pietruszki
- łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- sól

- wino białe wytrawne lub pół wytrawne

- do smaku można dodać szczyptę cynamonu

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

czebureki1mini

 

Czebureki (чебуреки)

 z sosem czosnkowym

 

 


   Czeburek (rus./ukr. чебурек , krym. çüberek, tur. çiğ börek, mong. хуушуур, azerb. ət qutabı, kirg. чийки бөрөк) — duży pieróg z przaśnego ciasta (z mąki, wody i soli) z mięsnym nadzieniem. Tradycyjna potrawa wielu tureckich i mongolskich, kaukaskich ludów. Danie jest także popularne w części Rosji, Ukrainy i na Krymie wsród Tatarów. W ameryce południowej m.in w Brazyli podobne danie kryje się pod nazwą "Pastel" i jest to typowy brazylijski fast food skladajacy sie z cienkiego ciasta wypelnionego w srodku (miesem, kurczakiem, serem, krewetkami lub warzywami).

   Czebureki  to pierogi o charakterystycznym kształcie, z niekwaszonego ciasta, nadziewany mięsem mielonym (według nowoczesnej receptury) lub mięsem drobno krojonym (według tradycyjnej receptury) z przyprawami (niekiedy ostrymi), smażony w oleju roślinnym (według nowoczesnej receptury) lub tłuszczu zwierzęcym, zazwyczaj owczym (według tradycyjnej receptury). Czasami jako nadzienie używa się ser, ziemniaki, grzyby, kapustę, jajka ze szczypiorkiem i ryżem. Na Krymie są również popularne czebureki z pomidorami i serem.

czeburek skladniki mini

Składniki:

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

DSC07955

 

WIETNAMSKI

GULASZ WOŁOWY BO KHO (dla 4 osób)

 

 

 

   Gulasz BO KHO przygotowujemy przy użyciu kostek BO KHO firmy "Bao Qong" które można zamówić w wielu sklepach internetowych z produktami kuchni azjatyckich

np. tu: https://sushi-sklep.pl/kostki-bulionowe-wietnamskie-bo-kho-75g

Kostki BO KHO mają bardzo intensywny, m.in. słodko-słony smak i idealnie nadają się do wołowiny nadając jej niepowtarzalny i wyjątkowy smak.

 

 BoKho 36

Składniki:

Ocena użytkowników: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active

Żurek

 

 

Żurek (nie tylko) Wielkanocny

 

 

 

   Zbliżają się święta Wielkanocne więc nadszedł czas na żurek! Żurek, obok pisanek, babki i białej kiełbasy, to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Jego obecność w świątecznym menu jest mocno związana z polską tradycją. Dawniej żurek był potrawą spożywaną praktycznie codziennie przez cały okres trwania Wielkiego Postu. Niestety znacznie różnił się od tego, jaki można spotkać na dzisiejszych stołach. Była to chudziutka zupa, która nie zawierała nawet grama mięsa, a do jej sporządzenia wystarczała żytnia mąka lub kawałek razowego chleba – produkty, których nie brakowało nawet w najbiedniejszych gospodarstwach. Nic dziwnego, że żurek w tamtych czasach, mając niezbyt wyrafinowany smak, stał się po jakimś czasie wręcz znienawidzoną potrawą. Na szczęście to już przeszłość!

Składniki:

Ocena użytkowników: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active

DSC04116 Medium

 

Rewelacyjna

Zupa Chińska Słodko-Kwaśna

(na sposób Marcina)

 

 

 

 

Oto dopracowany do perfekcji (po wielu testach i degustacjach) przepis na moją super- zupę.

Zupa jest dość pracochłonna –  ale im drobniej pokroimy wymagane składniki tym danie będzie lepsze!

 

 

Składniki:

Ocena użytkowników: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active

zupa cebulowa

 

Francuska zupa cebulowa

(fr. La soupe à l'oignon)

 

 

 

   Zupa cebulowa dawno, dawno temu była prostym daniem, bowiem cebula była dostępnym warzywem w każdej kuchni. Początkowo była bez bulionu i wina, ale z czasem zaczęto wzbogacać jej smak. Zupa ta jest bardzo sycąca, prosta w przygotowaniu i... przepyszna!

Należy także dodać, że jest daniem niezwykle zdrowym, mającym właściwości lecznicze (oczyszcza krew z toksyn i chroni przed infekcjami).

 

 

Ocena użytkowników: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active

ryba1

 

Ryba z cebulą i grzybami

a’la Marcin

na Boże Narodzenie i nie tylko

 Ryba z cebulą i grzybami a'la Marcin - najlepsza na Boże Narodzenie ale nie tylko - równie dobrze nadaje się na przyjęcie urodzinowe/imieninowe, Sylwestra czy inną imprezę. Można podawać na ciepło jak i na zimno. Sposobem przygotowania troszeczkę przypomina "Rybę po grecku". Tak jak wspomniałem danie można podawać na ciepło wręcz jako główne danie lub na zimno np. z pieczywem.

 Składniki:

Ocena użytkowników: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active

Placki ziemniaczane

 

Placki ziemniaczane Izy

 

Placki ziemniaczane to tradycyjna potrawa polskiej kuchni. Sam przepis nie jest niczym nowym ani odkrywczym. Zna go każda polska rodzina.

I każdy robi je na swój sposób - oto przepis Izy:

 

Składniki:

Ocena użytkowników: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active

Ziemniaki po Bułgarsku

Ziemniaki "po bułgarsku"

do obiadu ze schabowego i surówki

(zamiast typowych, nudnych polskich kartofli)

 

 

   Ziemniaki "po bułgarsku" trafiły do mojego domu przeszło 25 lat temu w dość nietypowych okolicznościach. I przez te 25 lat goszczą na naszym stole nawet kilka razy w miesiącu.

Bułgarski przepis trafił do naszego domu za sprawą... bułgarskiego marynarza - kucharza, który przez kilka lat przyprowadzał statki do szczecińskich stoczni remontowych na remont. Walery czy jak go nazywaliśmy "Wali" był kucharzem na tych statkach. Dzięki niemu poznałem kilka ciekawych i nie znanych mi wcześniej typowo Bułgarskich potraw i specjałów. Nie obyło się też bez zabawnych wpadek kulinarnych np. kiedy przyniósł (jak się mi zdawało) zwykły, typowy ser biały, "typowy" twaróg. A jak "typowy" twaróg to: cukier, śmietana i gotowe słodkie śniadanie, prawda? Nie, nie prawda! Okazało się że "typowy" bułgarski twaróg jest mocno solony... (w celu konserwacji). Możecie wyobrazić sobie moją minę kiedy spróbowałem tego solonego twarogu wymieszanego z cukrem i śmietaną :) No dobrze, ale jak używać takiego, solonego twarogu np. jak chcę użyć go do sernika albo zrobić na słodko z cukrem - zapytałem Walerego kiedy przestał się śmiać z mojej miny:

- Bułgarski solony twaróg należy włożyć wieczorem, na całą na noc do naczynia z wodą. Następnego dnia rano ser nie ma w sobie już ani grama soli, woda "wyciąga" słony smak, wypłukuje sól na zewnątrz.

Sprawdziłem osobiście, mocno nie dowierzając, na następnej porcji twarogu. Faktycznie - nie czuć wogóle że wcześniej ten ser był solony.

   Wracając do naszych ziemniaków powinienem zacząć od tego że "Ziemniaki po bułgarsku" nie są osobnym, samodzielnym daniem - to po prostu odmienny sposób przygotowania naszych codziennych, "obiadowych" kartofli; zmodyfikowana wersja ziemniaków puree podawanych do drugiego dania. Ale za to jak bardzo nietypowa,  odmienna i bardzo ... zaskakująca - że w tak prosty sposób można tak bardzo odmienić tak dobrze znany nam smak.

Składniki:

  • Ziemniaki (ugotowane do obiadu)
  • Cebula
  • Natka pietruszki
  • Majonez

Ocena użytkowników: 4 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Inactive

Pstrąg z piekarnika

pstrąg

 

Pstrąg pieczony jest idealnym daniem na postny piątek (lub dowolny inny dzień). Łatwość przygotowania potraw z pstrąga w pełni tłumaczy popularność tej ryby. Proponuje przepis na pstrąga pieczonego w foli w piekarniku, z koperkiem, czosnkiem i cytryną.

 

 

Składniki:

Ocena użytkowników: 4 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Inactive

P1030897 Custom

 

Młoda kapusta z kiełbasą

 

 

   Nareszcie jest i można się nią zajadać do woli! Dzisiaj pierwszy raz w tym sezonie zrobiłem młodą kapustę - wyszła pyszna, jako dodatek były młode ziemniaki - i niczego więcej nie potrzeba :)

 Przepis jest banalnie prosty a mimo to danie jest pyszne.

Składniki :

Ocena użytkowników: 4 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Inactive

Chciałbyś upiec chleb? Ale nie wiesz jak się do tego zabrać?

Jeśli nie masz ochoty piec chleba od podstaw użyj automatu do chleba - tak jak my to robimy. Można wyrobić w nim ciasto do pizzy oraz przygotować chleb na zakwasie, razowy, żytni, chleb z nasionami, tradycyjny chleb biały, ciemny, tostowy oraz ... z gotowej mieszanki kupionej w hipermarkecie (my kupujemy w Lidlu).

Tak pieczemy, tym razem Ciabatte:

Ocena użytkowników: 4 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Inactive

Łazanki z kiszoną kapustą i mięsem

 łazanki

Niektórzy robią łazanki z kapusty słodkiej, dla mnie jest to za mdłe i używam kapustę kiszoną.

Czas: 30 min

 

 

Składniki:
  • paczka makaronu Łazanki (np. Lubella nr.46)
  • 0,5 – 0,7 kg ugotowanego mięsa wieprzowego
  • kapusta kiszona
  • 3 łyżki smalcu ze skwarkami
  • pieprz, sól

 Przepis:

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Tekst w przygotowaniu!!!

 

GULASZ Z KISZONA KAPUSTA


Składniki: