Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

bułki4

 

Pszenne bułki Izy na mleku

 

 

 

Składniki:

- Mąka pszenna 550 g
- Drożdże świeże 20 g
- Masło 50 g
- Jajko + dodatkowe jajko do posmarowania bułek
- Mleko 300 ml
- Cukier łyżeczka
- Sól łyżeczka pełna

Dodatkowo do posypania bułek można użyć maku, słonecznika, pestek dyni itp.

 

bułki3

 

Przygotowanie:

 

Mleko lekko podgrzać w rondelku. Masło rozpuścić w osobnym rondelku .

W miseczce przygotować rozczyn z drożdży, cukru oraz 100 ml letniego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.

Do osobnej miski wsypać mąkę, pozostało część podgrzanego mleka, sól, jajko, rozpuszczone masło oraz rozczyn.

Ciasto wyrabiać przez około 4-5 minut. Będzie ładnie odchodziło od rąk. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut.

Po tym czasie wyjąć z miski i krótko wyrabiać.

bułki5

 

bułki6

 

bułki7

 

Ciasto podzielić na 10 równych części. Uformować bułki. Przełożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 20 minut.

Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułki rozmąconym jajkiem, dodatkowo można posypać makiem, sezamem itp.

Naciąć każdą bułkę ostrym nożem.

 

Piec przez 18-20 minut do zarumienienia.

 

bułki9

 

Ostudzić na kracie.Gotowe.

 

Smacznego!

 

bułki2

 

bułki1 n