Rewelacyjna
Zupa Chińska Słodko-Kwaśna
(na sposób Marcina)
Oto dopracowany do perfekcji (po wielu testach i degustacjach) przepis na moją super- zupę.
Zupa jest dość pracochłonna – ale im drobniej pokroimy wymagane składniki tym danie będzie lepsze!
Składniki:
- pierś kurczaka 1 szt - duża
- rosół /bulion rosołek 2 litry
- imbir (świeży!) kawałek 10 dkg
- papryka (czerwona) 1 szt.
- papryczka chili czerwona 1 szt. mała
- trawa cytrynowa 2 łyżki czubate
- pędy bambusa 10 gr
- kiełki
- grzyby mun suszone krojone 25-30 gr
- ananas z puszki 4 plaster grubości 1 cm
- sok z ananasów z puszki 0,5 szklanki
- makaron sojowy nitki 25-30 gr
- kostka rosołowa bulion drobiowy 1 szt
- ocet winny 3 łyżki
- sos tabasco 4-5 kropel
- sól, pieprz, cukier 4 łyżki
- sos sojowy
- jajko
- mąka kukurydziana
Ile porcji: 8
Przepis:
Piersi z kurczaka kroimy w drobne paseczki lub kosteczkę, solimy, pieprzymy i smażymy na rozgrzanym oleju.
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na min. na 20 minut – a następnie kroimy w kostkę lub paseczki (jeżeli mamy całe).
Do przygotowanego rosołu (bulionu) wrzucamy trawę cytrynową, kostkę rosołową i gotujemy ok. 15 min aby trawa cytrynowa puściła swój super aromat. Następnie przecedzam rosół wybierając trawę cytrynową.
Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem na 5 minut potem przelewamy zimną wodą i kroimy w drobne paseczki.
Cukier z octem mieszamy w osobnym naczyniu.
B.Ważne!!!!!! Oba rodzaje papryki oraz imbir kroimy w b. drobną kosteczkę!
Mięso kurczaka, oba rodzaje papryk, imbir, kiełki, grzyby mun, sos tabasco oraz ocet winny (wymieszany z cukrem) – wrzucamy do gotującej się zupy i gotujemy ok. 15 minut.
Następnie ananas. Kroimy go drobne kawałeczki, mieszamy z sokiem oraz z pokrojonymi pędami bambusa, makaronem. Wszystkie te składniki dodajemy do zupy.
Gotujemy kolejne 20 minut. Na końcu, mieszając energicznie zupę, wlej strużką zbełtane jajko. Przyprawić do smaku sosem sojowym.
Zupę można zagęścić mąką kukurydzianą, tak jak robią w chińskich restauracjach - wtedy jest jeszcze smaczniejsza.
Proporcje to: Jedna łyżka wody na jedną łyżkę mąki kukurydzianej. Woda powinna być letnia nie zimna. Wlewamy do gotującej się zupy i mieszamy.
i Gotowe!
Uczulam na dokładność przy krojeniu - opłaca się, mówię Wam!
Czyli ananas, drobna kostka do 1 cm (lub jeszcze mniejsza) a imbir, pędy bambusa i chili - całkiem drobniutko. Paprykę kroimy jak najcieńsze paseczki, część można pokroić w kosteczkę.