Ocena użytkowników: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

DSC04116 Medium

 

Rewelacyjna

Zupa Chińska Słodko-Kwaśna

(na sposób Marcina)

 

 

 

 

Oto dopracowany do perfekcji (po wielu testach i degustacjach) przepis na moją super- zupę.

Zupa jest dość pracochłonna –  ale im drobniej pokroimy wymagane składniki tym danie będzie lepsze!

 

 

Składniki:

DSC04119 Medium

 

  • pierś kurczaka 1 szt - duża
  • rosół /bulion rosołek 2 litry
  • imbir (świeży!) kawałek 10 dkg
  • papryka (czerwona) 1 szt.
  • papryczka chili czerwona 1 szt.  mała
  • trawa cytrynowa 2 łyżki czubate
  • pędy bambusa 10 gr
  • kiełki
  • grzyby mun suszone krojone 25-30 gr
  • ananas z puszki 4 plaster grubości 1 cm
  • sok z ananasów z puszki 0,5 szklanki
  • makaron sojowy nitki 25-30 gr
  • kostka rosołowa bulion drobiowy 1 szt
  • ocet winny 3 łyżki
  • sos tabasco 4-5 kropel
  • sól, pieprz, cukier 4 łyżki
  • sos sojowy
  • jajko
  • mąka kukurydziana

 Ile porcji: 8

 

Przepis:

 

Piersi z kurczaka kroimy w drobne paseczki lub kosteczkę, solimy, pieprzymy i smażymy na rozgrzanym oleju.

DSC04124 Medium

DSC04136 Medium

DSC04141 Medium

 

 Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na min. na 20 minut – a następnie kroimy w kostkę lub paseczki (jeżeli mamy całe).

DSC04152 Medium

 

DSC04154 Medium 

Do przygotowanego rosołu (bulionu) wrzucamy trawę cytrynową, kostkę rosołową i gotujemy ok. 15 min aby trawa cytrynowa puściła swój super aromat. Następnie przecedzam rosół wybierając trawę cytrynową.

DSC04135 Medium

 

Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem na 5 minut potem przelewamy zimną wodą i kroimy w drobne paseczki.

DSC04157 Medium

 

Cukier z octem mieszamy w osobnym naczyniu.

DSC04160 Medium

 

B.Ważne!!!!!! Oba rodzaje papryki oraz imbir kroimy w b. drobną kosteczkę!

DSC04161 Medium

 

zupa3

 

 

Mięso kurczaka, oba rodzaje papryk, imbir, kiełki, grzyby mun, sos tabasco oraz ocet winny (wymieszany z cukrem) –  wrzucamy do gotującej się zupy i gotujemy ok. 15 minut.

DSC04148 Medium

DSC04163 Medium

DSC04164 Medium

DSC04167 Medium

 DSC04169 Medium

 

Następnie ananas. Kroimy go drobne kawałeczki, mieszamy z sokiem oraz z pokrojonymi pędami bambusa, makaronem. Wszystkie te składniki dodajemy do zupy.

DSC04173 Medium

DSC04174 Medium

 

Gotujemy kolejne 20 minut. Na końcu, mieszając energicznie zupę, wlej strużką zbełtane jajko. Przyprawić do smaku sosem sojowym.

 

Zupę można zagęścić mąką kukurydzianą, tak jak robią w chińskich restauracjach - wtedy jest jeszcze smaczniejsza.

DSC04181

Proporcje to: Jedna łyżka wody na jedną łyżkę mąki kukurydzianej. Woda powinna być letnia nie zimna. Wlewamy do gotującej się zupy i mieszamy.

 

i Gotowe!

DSC04189

DSC04191

 

 

 

Uczulam na dokładność przy krojeniu - opłaca się, mówię Wam!

Czyli ananas, drobna kostka do 1 cm (lub jeszcze mniejsza) a imbir, pędy bambusa i chili - całkiem drobniutko. Paprykę kroimy jak najcieńsze paseczki, część można pokroić w kosteczkę.

DSC04195