Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Pstrąg z piekarnika

pstrąg

 

Pstrąg pieczony jest idealnym daniem na postny piątek (lub dowolny inny dzień). Łatwość przygotowania potraw z pstrąga w pełni tłumaczy popularność tej ryby. Proponuje przepis na pstrąga pieczonego w foli w piekarniku, z koperkiem, czosnkiem i cytryną.

 

 

Składniki:

  • 2 pstrągi (filety lub wypatroszone ale z głowami)
  • 2 ząbki czosnku
  • koper
  • masło
  • cytryna
  • sól
  • aluminiowa folia do pieczenia

pstrąg

Pstrągi starannie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym (tuszki także w środku). Czosnek przeciskamy przez praskę. Koperek myjemy, osuszamy i siekamy.

Filety (tuszki także w środku) solimy, skrapiamy cytryną, nacieramy czosnkiem, masłem i koperkiem. Rybę zawijamy w folię i pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Pod koniec pieczenia możemy otworzyć folię, by ryba się zrumieniła. Smacznego!

 P1040705

 

 

P1040706

 

 

P1040708

 

Rybę zawijamy w folię i pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

 

P1040710 

Pod koniec pieczenia możemy otworzyć folię, by ryba się zrumieniła. Smacznego!

 

ryba

 

ryba

P1040711