Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

zupa cebulowa

 

Francuska zupa cebulowa

(fr. La soupe à l'oignon)

 

 

   Zupa cebulowa dawno, dawno temu była prostym daniem, bowiem cebula była dostępnym warzywem w każdej kuchni. Początkowo była bez bulionu i wina, ale z czasem zaczęto wzbogacać jej smak. Zupa ta jest bardzo sycąca, prosta w przygotowaniu i... przepyszna!

Należy także dodać, że jest daniem niezwykle zdrowym, mającym właściwości lecznicze (oczyszcza krew z toksyn i chroni przed infekcjami).

 

zupacebulowa1

 

Składniki:

 

 

  • cebul 5 szt (ok. 1,5 kg)
  • rosół lub bulion wołowy 2 litry
  • białe wino wytrawne 300 ml
  • masło 50 g
  • tymianek 1 łyżeczka
  • cukier 2,5 łyżek
  • pieczywo / bagietka
  • ser żółty cheddar 10 dag
  • czosnek 2 szt
  • pieprz
  • sól

 

Sposób przygotowania:

 

Ugotować rosół lub przygotować bulion z kostek rosołowych np. wołowych.

Cebulę obrać, posiekać w piórka i zrumienić na maśle.

 

zupacebulowa21

 

 

Następnie dusić cebulę przez 5 minut po czym dodać do niej tymianek.


   zupacebulowa2

 

 

Potem wlać wino do cebuli.

 

zupacebulowa3

 

Z cukru zrobić karmel, rozprowadzić w 6 łyżkach bulionu i dodać do cebuli.

 

Całość (cebuli) nieco zredukować po czym wlać do bulionu/rosołu. Dodać wyciśnięty czosnek, doprawić do smaku i zagotować. Gotowe!

 

 

Grzanki:

 

Z pieczywa wyciąć krążki lub kanapki, przykryć serem (plastry lub tarty), piec w piekarniku aż ser się roztopi a pieczywo będzie chrupkie.

 

zupacebulowa5

 

Grzanki układać na powierzchni zupy nalanej do talerza zupy.

 

zupacebulowa6

 

Bon appétit! Smacznego!