Drukuj
Odsłony: 8494

Ocena użytkowników: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

ryba1

 

Ryba z cebulą i grzybami

a’la Marcin

na Boże Narodzenie i nie tylko

 Ryba z cebulą i grzybami a'la Marcin - najlepsza na Boże Narodzenie ale nie tylko - równie dobrze nadaje się na przyjęcie urodzinowe/imieninowe, Sylwestra czy inną imprezę. Można podawać na ciepło jak i na zimno. Sposobem przygotowania troszeczkę przypomina "Rybę po grecku". Tak jak wspomniałem danie można podawać na ciepło wręcz jako główne danie lub na zimno np. z pieczywem.

 Składniki:

Rybę pokroić na kawałki ok. 7-8 cm., posolić i popieprzyć. Nie używamy żadnych gotowych przypraw/mieszanek typu "Knorr - Przyprawa do ryb"!

Tak przygotowane kawałki ryb obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju.

P1260635

 

Cebulę i grzyby (swieże lub rozmrożone) pokroić w kostkę. 

 

P1260650
 

 

Grzyby usmażyć razem z cebulą na patelni (proporcje około 1:1),

całość doprawić solą i pieprzem – do smaku.

 

P1260657

 

Następnie do naczynia żaroodpornego nalać trochę oleju (na dno).

Przygotowane składniki układać w naczyniu warstwowo, na zmianę, zaczynając od:

warstwy cebuli z grzybami na samo dno - potem warstwa ryb - i znów cebula z grzybami - a na tym warstawa ryb itd.

 

P1260667

 

Na samym wierzchu powinna być warstwa grzybów z cebulą.

 

P1260675 DxO

 

Gotowe naczynie wstawić do nagrzanego (150-200st.C) piekarnika na 30min.

Ja przygotowuje co najmnie 2 naczynia - takie "to" dobre :)

 

P1260676

 

Po 30 min. w piekarniku mamy gotową rybę z grzybami i cebulą!

Danie można podawać na ciepło lub zimno. Najlepiej smakuje jak się "przegryzie", czyli po 2-3 dniach.

U mnie w rodzinie wszystkim tak smakuję że od wielu lat jest już tradycją że przygotowuje je na Boże Narodzenie.

Gorąco polecam i życzę ...

SMACZNEGO!