Kuchnia
Zapraszam do naszej kuchni!
Od czasu do czasu lubimy coś ugotować. Mam kilka swoich dań "specjalnych", które dopracowywałem przez długi czas i jestem z nich bardzo zadowolony. Niektóre są proste (czy wręcz nawet pospolite) inne trochę bardziej skomplikowane w przygotowaniu, czaso oraz pracochłonne.
Przepis na kilka z nich zaprezętuję poniżej i zachęcam do wypróbowania.
- Szczegóły
- Odsłony: 1260
Pszenne bułki Izy na mleku
Składniki:
- Mąka pszenna 550 g
- Drożdże świeże 20 g
- Masło 50 g
- Jajko + dodatkowe jajko do posmarowania bułek
- Mleko 300 ml
- Cukier łyżeczka
- Sól łyżeczka pełna
Dodatkowo do posypania bułek można użyć maku, słonecznika, pestek dyni itp.
Przygotowanie:
- Szczegóły
- Odsłony: 1533
Tagliatelle z łososiem
Przepis na 2 osoby
Składniki:
- Makaron tagliatelle "Lubella Pełne Ziarno" (Gniazda wstążki tagliatelle) - 4 gniazda na 2 osoby
- łosoś (filet) ok 300 gram,
- cebula czerwona 2 szt.,
- czosnek, ząbek lub w proszku,
- sól
- pieprz cytrynowy "Kamis"
- papryka ostra lub chili (odrobinę do smaku)
- olej Kujawski do smażenia
- rukola lub pietruszka,
- Szczegóły
- Odsłony: 5175
Krewetki smażone na maśle
z czosnkiem, pietruszką, papryczką chili i sokiem z cytryny.
Składniki:
- 200 g mrożonych krewetek
- 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
- papryka chilli w proszku (lub świeża)
- masło do smażenia
- natki pietruszki
- łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- sól
- wino białe wytrawne lub pół wytrawne
- do smaku można dodać szczyptę cynamonu
- Szczegóły
- Odsłony: 4121
Czebureki (чебуреки)
z sosem czosnkowym
Czeburek (rus./ukr. чебурек , krym. çüberek, tur. çiğ börek, mong. хуушуур, azerb. ət qutabı, kirg. чийки бөрөк) — duży pieróg z przaśnego ciasta (z mąki, wody i soli) z mięsnym nadzieniem. Tradycyjna potrawa wielu tureckich i mongolskich, kaukaskich ludów. Danie jest także popularne w części Rosji, Ukrainy i na Krymie wsród Tatarów. W ameryce południowej m.in w Brazyli podobne danie kryje się pod nazwą "Pastel" i jest to typowy brazylijski fast food skladajacy sie z cienkiego ciasta wypelnionego w srodku (miesem, kurczakiem, serem, krewetkami lub warzywami).
Czebureki to pierogi o charakterystycznym kształcie, z niekwaszonego ciasta, nadziewany mięsem mielonym (według nowoczesnej receptury) lub mięsem drobno krojonym (według tradycyjnej receptury) z przyprawami (niekiedy ostrymi), smażony w oleju roślinnym (według nowoczesnej receptury) lub tłuszczu zwierzęcym, zazwyczaj owczym (według tradycyjnej receptury). Czasami jako nadzienie używa się ser, ziemniaki, grzyby, kapustę, jajka ze szczypiorkiem i ryżem. Na Krymie są również popularne czebureki z pomidorami i serem.
Składniki:
- Szczegóły
- Odsłony: 1386
WIETNAMSKI
GULASZ WOŁOWY BO KHO (dla 4 osób)
Gulasz BO KHO przygotowujemy przy użyciu kostek BO KHO firmy "Bao Qong" które można zamówić w wielu sklepach internetowych z produktami kuchni azjatyckich
np. tu: https://sushi-sklep.pl/kostki-bulionowe-wietnamskie-bo-kho-75g
Kostki BO KHO mają bardzo intensywny, m.in. słodko-słony smak i idealnie nadają się do wołowiny nadając jej niepowtarzalny i wyjątkowy smak.
Składniki:
- Szczegóły
- Odsłony: 7061
Żurek (nie tylko) Wielkanocny
Zbliżają się święta Wielkanocne więc nadszedł czas na żurek! Żurek, obok pisanek, babki i białej kiełbasy, to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Jego obecność w świątecznym menu jest mocno związana z polską tradycją. Dawniej żurek był potrawą spożywaną praktycznie codziennie przez cały okres trwania Wielkiego Postu. Niestety znacznie różnił się od tego, jaki można spotkać na dzisiejszych stołach. Była to chudziutka zupa, która nie zawierała nawet grama mięsa, a do jej sporządzenia wystarczała żytnia mąka lub kawałek razowego chleba – produkty, których nie brakowało nawet w najbiedniejszych gospodarstwach. Nic dziwnego, że żurek w tamtych czasach, mając niezbyt wyrafinowany smak, stał się po jakimś czasie wręcz znienawidzoną potrawą. Na szczęście to już przeszłość!
Składniki:
- Szczegóły
- Odsłony: 27863
Rewelacyjna
Zupa Chińska Słodko-Kwaśna
(na sposób Marcina)
Oto dopracowany do perfekcji (po wielu testach i degustacjach) przepis na moją super- zupę.
Zupa jest dość pracochłonna – ale im drobniej pokroimy wymagane składniki tym danie będzie lepsze!
Składniki:
- Szczegóły
- Odsłony: 3484
Francuska zupa cebulowa
(fr. La soupe à l'oignon)
Zupa cebulowa dawno, dawno temu była prostym daniem, bowiem cebula była dostępnym warzywem w każdej kuchni. Początkowo była bez bulionu i wina, ale z czasem zaczęto wzbogacać jej smak. Zupa ta jest bardzo sycąca, prosta w przygotowaniu i... przepyszna!
Należy także dodać, że jest daniem niezwykle zdrowym, mającym właściwości lecznicze (oczyszcza krew z toksyn i chroni przed infekcjami).
- Szczegóły
- Odsłony: 7875
Ryba z cebulą i grzybami
a’la Marcin
na Boże Narodzenie i nie tylko
Ryba z cebulą i grzybami a'la Marcin - najlepsza na Boże Narodzenie ale nie tylko - równie dobrze nadaje się na przyjęcie urodzinowe/imieninowe, Sylwestra czy inną imprezę. Można podawać na ciepło jak i na zimno. Sposobem przygotowania troszeczkę przypomina "Rybę po grecku". Tak jak wspomniałem danie można podawać na ciepło wręcz jako główne danie lub na zimno np. z pieczywem.
Składniki:
- Szczegóły
- Odsłony: 3031
Placki ziemniaczane Izy
Placki ziemniaczane to tradycyjna potrawa polskiej kuchni. Sam przepis nie jest niczym nowym ani odkrywczym. Zna go każda polska rodzina.
I każdy robi je na swój sposób - oto przepis Izy:
Składniki:
- Szczegóły
- Odsłony: 2476
Ziemniaki "po bułgarsku"
do obiadu ze schabowego i surówki
(zamiast typowych, nudnych polskich kartofli)
Ziemniaki "po bułgarsku" trafiły do mojego domu przeszło 25 lat temu w dość nietypowych okolicznościach. I przez te 25 lat goszczą na naszym stole nawet kilka razy w miesiącu.
Bułgarski przepis trafił do naszego domu za sprawą... bułgarskiego marynarza - kucharza, który przez kilka lat przyprowadzał statki do szczecińskich stoczni remontowych na remont. Walery czy jak go nazywaliśmy "Wali" był kucharzem na tych statkach. Dzięki niemu poznałem kilka ciekawych i nie znanych mi wcześniej typowo Bułgarskich potraw i specjałów. Nie obyło się też bez zabawnych wpadek kulinarnych np. kiedy przyniósł (jak się mi zdawało) zwykły, typowy ser biały, "typowy" twaróg. A jak "typowy" twaróg to: cukier, śmietana i gotowe słodkie śniadanie, prawda? Nie, nie prawda! Okazało się że "typowy" bułgarski twaróg jest mocno solony... (w celu konserwacji). Możecie wyobrazić sobie moją minę kiedy spróbowałem tego solonego twarogu wymieszanego z cukrem i śmietaną :) No dobrze, ale jak używać takiego, solonego twarogu np. jak chcę użyć go do sernika albo zrobić na słodko z cukrem - zapytałem Walerego kiedy przestał się śmiać z mojej miny:
- Bułgarski solony twaróg należy włożyć wieczorem, na całą na noc do naczynia z wodą. Następnego dnia rano ser nie ma w sobie już ani grama soli, woda "wyciąga" słony smak, wypłukuje sól na zewnątrz.
Sprawdziłem osobiście, mocno nie dowierzając, na następnej porcji twarogu. Faktycznie - nie czuć wogóle że wcześniej ten ser był solony.
Wracając do naszych ziemniaków powinienem zacząć od tego że "Ziemniaki po bułgarsku" nie są osobnym, samodzielnym daniem - to po prostu odmienny sposób przygotowania naszych codziennych, "obiadowych" kartofli; zmodyfikowana wersja ziemniaków puree podawanych do drugiego dania. Ale za to jak bardzo nietypowa, odmienna i bardzo ... zaskakująca - że w tak prosty sposób można tak bardzo odmienić tak dobrze znany nam smak.
Składniki:
- Ziemniaki (ugotowane do obiadu)
- Cebula
- Natka pietruszki
- Majonez
- Szczegóły
- Odsłony: 5644
Pstrąg z piekarnika
Pstrąg pieczony jest idealnym daniem na postny piątek (lub dowolny inny dzień). Łatwość przygotowania potraw z pstrąga w pełni tłumaczy popularność tej ryby. Proponuje przepis na pstrąga pieczonego w foli w piekarniku, z koperkiem, czosnkiem i cytryną.
Składniki:
- Szczegóły
- Odsłony: 4525
Młoda kapusta z kiełbasą
Nareszcie jest i można się nią zajadać do woli! Dzisiaj pierwszy raz w tym sezonie zrobiłem młodą kapustę - wyszła pyszna, jako dodatek były młode ziemniaki - i niczego więcej nie potrzeba :)
Przepis jest banalnie prosty a mimo to danie jest pyszne.
Składniki :
- Szczegóły
- Odsłony: 2982
Chciałbyś upiec chleb? Ale nie wiesz jak się do tego zabrać?
Jeśli nie masz ochoty piec chleba od podstaw użyj automatu do chleba - tak jak my to robimy. Można wyrobić w nim ciasto do pizzy oraz przygotować chleb na zakwasie, razowy, żytni, chleb z nasionami, tradycyjny chleb biały, ciemny, tostowy oraz ... z gotowej mieszanki kupionej w hipermarkecie (my kupujemy w Lidlu).
Tak pieczemy, tym razem Ciabatte:
- Szczegóły
- Odsłony: 6860
Łazanki z kiszoną kapustą i mięsem
Niektórzy robią łazanki z kapusty słodkiej, dla mnie jest to za mdłe i używam kapustę kiszoną.
Czas: 30 min
Składniki:
- paczka makaronu Łazanki (np. Lubella nr.46)
- 0,5 – 0,7 kg ugotowanego mięsa wieprzowego
- kapusta kiszona
- 3 łyżki smalcu ze skwarkami
- pieprz, sól
Przepis:
- Szczegóły
- Odsłony: 982
Tekst w przygotowaniu!!!
GULASZ Z KISZONA KAPUSTA
Składniki:
Ostatnio dodane
- Głowica QY6-0082 z aliexpress do drukarki Canon MG6850 - czy warto kupić?
- ADATA ED600 - Obudowa zewnętrzna do dysku 2.5" - Recenzja
- Stacja dokująco-klonująca Unitek Y-3026
- Pszenne bułki Izy na mleku
- Startowisko paralotniowe Borzym
- Lot paralotnią - Borzym 09.05.2020r.
- Parasłownik ;)
- 2 piknik na Paralotniowym Dzikim Zachodzie Polski
- Canon MG6850 Czy warto kupić? Opinia/Test.
- Startowisko Trzęsacz
Galeria
Lądowanie na lotnisku Szczecin - Dąbie
Lot paralotnią nad Aeroklubem Szczecińskim - sierpień 2018
Tokio 2016 - Bankiet w Prince Park Tokyo Tower Hotel
Spływ Dunajcem
Amsterdam
Tokio 2016r.
Bratysława
Paryż - La Defense 2000r.
Paryż - Eiffel Tower 2000r.
Paryż 2016r.
Wiedeń
Disneyland
Disneyland
Monachium - konferencja w Hilton Hotel
Hilton Monachium 2008r.
Bruksela 2006r.
Bruksela 2006r.
Budapeszt - Góra Gelerta
Monachium 2008r. - Bankiet w Hilton Munch Park Hotel
Praga
Goręczyno - "Kaszubska Strzecha"
Amsterdam - Kabina Boeinga 727-200
Tokio Narita - Kabina Boeing 777-300
Statystyka
- Użytkowników:
- 3
- Artykułów:
- 76
- Odsłon artykułów:
- 425586